Eric Cantona cântă cu familia în fiecare dimineață. Ar trebui să facem cu toții la fel?

Uncategorized

„Cântecele mele sunt suprarealiste: cuvintele ies automat…unii oameni au libertatea de a bea alcool. Îmi pierd controlul când cânt ”. Mai târziu, el susține că nu își pierde niciodată cumpătul cu copiii săi, nici măcar la culcare. Ar putea fi corelate cântarea și temperamentul uniform?

Când povestesc ritualul de dimineață al Cantonei unui psiholog Jacques Launay, care a studiat beneficiile cântării, răspunsul său inițial este: „E ciudat”. </P >

Dar nu este ciudat în gospodăria mea, deoarece gâfâitul are loc și în jurul mesei noastre, deși nu ca o rutină prescrisă: pe măsură ce se apropia Crăciunul, runde de colinde au erupt spontan; Am un obicei iritant să pătrund în cântece care fac ecoul a ceea ce tocmai a spus cineva; și, la fel ca Cantona, gospodăria mea alcătuiește cântece, luând pe rând să vină cu noi rime pe o temă.Uneori, în timp ce cerealele noastre se îmbibă, chiar ne ridicăm și dansăm.

Potrivit lui Launay, lector la Universitatea Brunel, ne legăm într-un mod similar cu modul în care celelalte primate se îngrijesc reciproc. Pe măsură ce oamenii au început să trăiască în grupuri mult mai mari, teoria spune că cântatul a evoluat ca o modalitate de a se lega de mai multe persoane simultan.

Cântarea și îngrijirea socială au, spune Launay, „aceleași caracteristici psihologice și neurohormonale asociate mecanisme ”. Și anume, sunt eliberate endorfine. Cel mai frecvent asociem endorfinele cu sentimentul de bine după exerciții fizice, însă, spune Launay „cercetările noastre sugerează că acestea sunt implicate și în legătura socială”. Cercetările în curs arată, de asemenea, că improvizația muzicală, așa cum face Cantona cu cântecele sale, duce la eliberarea chiar mai mare de endorfină.

Și sistemul imunitar al Cantona va fi stimulat.Prima linie de apărare a organismului împotriva agenților patogeni este o proteină numită imunoglobulină salivară A. Aceasta, spune Launay, „s-a dovedit că crește ca urmare a cântării cu alte persoane”.

Între timp, cântarea în grupuri scade nivelurile hormonului stresului, cortizolul, care crește în mod natural dimineața după ce ne trezim, ceea ce face ca ora micului dejun să fie momentul perfect pentru o singură lungă de stres.